Či už vlastníte doma pákové kávovary alebo kávovary plnoautomatické, je dôležité správne nastaviť hrúbku mletia kávy. Takto vyzerá správne namletá káva.
Dokonalú chuť kávy ovplyvňuje niekoľko faktorov. V prípade, že nájdete ideálny balans medzi všetkými aspektmi, ktoré chuť kávy ovplyvňujú, máte vyhraté. V prvom rade je dôležité vlastniť kvalitné kávovary, predsa len tie sa starajú o celý proces prípravy kávy.
Dôležité je vybrať si kvalitného výrobcu kávovarov ale aj druh kávovaru, ktorý sa hodí k vašem životnému štýlu. Trh vám ponúka plnoautomatické kávovary, pákové kávovary či kapsulové kávovary. Všetky majú svoje pre a proti a preto je dobré si uvedomiť, ktorý druh kávovaru je pre vás najlepší. Jedným z najlepších výrobcov kávovarov pre domácnosti je značka De’Longhi. De’Longhi má dlhodobú tradíciu vo výrobe kávovarov a ich kvalitné materiály a dlhoročné skúsenosti vytvorili naozaj výnimočné kuchynské spotrebiče.
Ďalším dôležitým prvkom je druh a chuť kávového zrna. Ideálne je mať kávové zrno čo najčerstvejšie a je potrebného ho dobre skladovať, najlepšie na tmavom a suchom mieste. To, ktoré kávové zrno a jeho odroda je najlepšia, to vám nedokážeme povedať. Milión ľudí, milión chutí. Najlepšie je na začiatku vyskúšať viacerých výrobcov, odrody a vybrať si tú, ktorej chuťový profil vám vyhovuje najviac.
A posledná vec, ktorá patrí medzi výrazné aspekty ovplyvňujúce chuť kávy je hrubosť mletia kávy.
Aká je ideálna hrubosť mletia kávy?
Správne mletie kávy zaručí správnu extrakciu kávy. Laicky povedané, podľa toho ako hrubo nameliete kávu, tak ľahko cez ňu pretečie voda. Extrakcia kávy je veľmi dôležitá a veľmi ovplyvňuje výslednú chuť kávy.
Vo všeobecnosti neexistuje jedno riešenie na ideálnu hrúbku mletia kávy. Každý druh kávy si vyžaduje svoju hrubosť mletia. Poďte sa s nami pozrieť na to ako hrubo by ste si mali namlieť kávu podľa toho aký druh máte najradšej.
Espresso
Pokiaľ ste milovníkom overenej klasiky a nedáte dopustiť na lahodné a jemné espresso, potom by ste váš mlynček mali nastaviť na jemné mletie.
Pákové kávovary, ktoré majú v sebe zabudované mlynčeky, vám viditeľne zomelú kávu podľa vašich predstáv. Po pomletí by mali kávové zrná pripomínať polohrubú múku alebo veľmi jemný piesok, vtedy viete, že káva pomletá ideálne na espresso.
Plnoautomatické kávovary majú mlynček zabudovaný v tele kávovaru, takže hrubosť mletia neuvidíte ale môžete si ju nastaviť.
Turecká káva
Napriek tomu, že kávovary vám uľahčia prípravu kávy, vy si radšej zalejete poriadneho Turka? Na Tureckú kávu je potrebné veľmi jemné mletie, jemnejšie ako na espresso. Konzistencia kávy by mala pripomínať hladkú múku a ak si pomletú kávu chytíte medzi prsty, nemali by ste cítiť žiadne častice.
Táto metóda mletia kávy je naozaj špecifická pre Turka a nedá sa použiť na prípravu žiadnej inej kávy.
French Press alebo Cold Brew
French Press, Cold Brew či akákoľvek káva, ktorá je pripravovaná cez filter si vyžaduje hrubé mletie. Na pohľad aj dotyk by tieto pomleté kávové zrná mali pripomínať kryštálový cukor.
Je to z toho dôvodu, že voda cez filtračný papier by mala pretekať súvislo, to je základ prípravy týchto kávových nápojov. S jemne mletou kávou by ste nedosiahli dobrú chuť Cold Brew či French press.
Samozrejme, že je dôležité jednotlivé hrúbky mletia kávy odskúšať a nájsť si to ideálne pre vaše chuťové poháriky. Kvalitné kávovary De’Longhi vám s mletím kávy hravo pomôžu a na vás zostane len si poriadne vychutnať tento kávový mok.