- Reklama -události
- Reklama -události
Rady a NávodyAko docieliť tú správnu hygienu v mliekarenskej výrobe?

Ako docieliť tú správnu hygienu v mliekarenskej výrobe?

Hygienické prostredie a správna teplota sú pri spracovaní mlieka a výrobe mliečnych produktov kľúčové. Ako ich docieliť?

Odolné a kvalitné materiály

Na vysoké hygienické štandardy je potrebné myslieť nielen pri výrobnom procese mliečnych výrobkov, ale oveľa skôr. Už pri samotnej výstavbe mliekarenskej výroby je zásadné zvoliť správne materiály, ktoré sa budú ľahko udržiavať, odolajú aj náročnejším podmienkam a budú zdravotne nezávadné.

Správna teplota a hygienicky čisté prostredie sú štandardom, ktorý musí byť pri práci s mliekom a mliečnymi výrobkami dodržaný. Na steny a stropy je dôležité vybrať sendvičové panely z nehrdzavejúcej ocele alebo nerezu s prekrytými spojmi. Tieto materiály sú nenáročné na údržbu a odolajú aj silným dezinfekčným prostriedkom. To isté platí aj pre chladiarenské boxy, v ktorých sú mliečne výrobky skladované.

V soliarniach alebo vo výrobe zrejúcich syrov sa odporúča siahnuť skôr po sendvičových paneloch s poplastovaním, ktoré odolajú aj agresívnejšiemu prostrediu.

Chladiarenské dvere a vzduchotechnika

Pre udržanie ideálnej teploty sú rovnako dôležité aj chladiarenské zariadenia a chladiarenské dvere. Kvalitná izolácia výrobných priestorov či skladov zabraňuje únikom studeného vzduchu. Aj napriek tomu je potrebné doplniť ju aj o kvalitné chladiarenské dvere. Tie je možné vyrobiť na mieru a prispôsobiť požiadavkám konkrétnej prevádzky. V prípade mliekarenskej výroby je opäť potrebné dodržať vysoké nároky na hygienu. Chladiarenské dvere v týchto priestoroch môžu byť vyrobené z pozinkovaného plechu alebo môžu byť celonerezové. Všetko závisí od prostredia, v ktorom budú umiestnené. Vybrať si tiež môžete či budú chladiarenské dvere otočné alebo posuvné.

Pre ešte kvalitnejšiu izoláciu je možné tieto dvere vybaviť aj PVC pásmi, ktoré eliminujú tepelné prestupy v prípade, že sú dvere otvorené dlhšiu dobu. 

Rovnako tak netreba zabúdať aj na kvalitné chladenie priestorov a pravidelnú výmenu vzduchu. V agresívnom prostredí sa odporúča použitie nerezového výparníka. Pri zrení syrov je vhodné siahnuť po textilnom potrubí, ktoré zaručí rovnomernú distribúciu vzduchu a zamedzí vysušovaniu syrov.

Nejnovější články

- Reklama -PR články

Reklama

Další články autora

- Reklama -Newspaper