V súčasnosti, viac ako kedykoľvek predtým, chcú spotrebitelia investovať svoj čas a peniaze do reštaurácií, ktoré sa správajú zodpovedne k životnému prostrediu. Keď zákazník môže dôverovať vašej značke pri ochrane životného prostredia, odporučí vás ďalej – svojej rodine a priateľom. Ako vlastník gastro prevádzky by ste preto mali využívať udržateľné materiály a obnoviť svoje gastro vybavenie. Ako teda urobiť svoju reštauráciu ekologickejšou?
Zahoďte polystyrénové a plastové nádoby
Donášky jedla sú stále populárnejšie. Vzhľadom na nárast objednávok jedla až k dverám je dôležité nájsť spôsoby, ako zabezpečiť trvalú udržateľnosť každej objednávky. Začnite ponúkať svojim zákazníkom eko obaly, ktoré neskončia na smetisku. Zvážte biologicky odbúrateľné, recyklované alebo aspoň recyklovateľné vybavenie.
Používanie penových nádob má škodlivé účinky na planétu a vaši zákazníci si to uvedomujú stále viac. Vaša prevádzka môže ponúkať rovnaký typ jedla ako množstvo iných miestnych reštaurácií. Ekologicky zmýšľajúci ľudia si však vyberú objednávku od vás, pretože im poskytnete nádoby šetrné k životnému prostrediu a drevený riad. Pekná predstava? Stane sa realitou, ak vo vašej reštaurácii budú zastúpené tieto 4 typy gastro vybavenia:
- Obaly z bagassy
Bagassa je vláknitá dužina, ktorá zostáva po extrakcii šťavy z cukrovej trstiny. Buničina môže byť formovaná do rôznych tvarov a produktov, vďaka čomu je ideálna na výrobu obalov. Produkty z bagassy sú kompostovateľné a biologicky rozložiteľné a vyžadujú si len málo energie na výrobu, čo predstavuje jednoduchý spôsob, ako znížiť uhlíkovú stopu vášho podniku. Na trhu môžete nájsť misky, taniere, šálky a podnosy, ktoré sú vyrobené práve z prírodných vlákien tejto cukrovej trstiny. Bagassa je ideálna na balenie teplých aj studených potravín. Je odolná voči mastnote, vhodná do mikrovlny a samozrejme vodeodolná.
- Papierové slamky
Ďalším jednoduchým spôsobom, ako prispieť k tomu, aby bola vaša reštaurácia šetrnejšia k životnému prostrediu, je používanie ekologických papierových slamiek. Slamky patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce jednorazové plastové predmety, ktoré končia na skládkach. Pre niektorých zákazníkov sú však napriek tomu dôležité (ľudia s motorickými problémami a inými postihnutiami), preto sa najnovším trendom v reštauráciách stala ponuka alternatívnych slamiek. Ak chcete znížiť množstvo odpadu na minimum, zaobstarajte si aj kovové alebo silikónové slamky, ktoré sa dajú použiť opakovane.
- PLA poháre
Zbavte sa plastu aj pri nápojoch. Väčšina plastov pochádza zo zdraviu škodlivých materiálov, ako je napríklad ropa. Aj keď sa to môže zdať nemožné, existujú aj ekologické náhrady plastových pohárikov, ktoré by ste na prvý pohľad nerozoznali od tých tradičných. Ekologické poháre sú vyrobené z kyseliny polymliečnej (PLA). Ide o bioplast získaný z obnoviteľných zdrojov, ako je kukuričný škrob alebo cukrová trstina. PLA poháre a nádoby majú podobné vlastnosti ako ich tradičné plastové náprotivky (sú odolné voči vode aj mastnote) a navyše sú biologicky rozložiteľné, a tým šetrné k prírode. Na trhu nájdete tiež šálky, misky a príbory vyrobené z PLA.
- Drevený riad
Nezabudnite na detaily, ktoré vlastne vôbec nie sú detaily. Okrem spomínaných slamiek vymeňte aj plastové príbory a používajte tie drevené. Drevo je biologicky rozložiteľné a patrí medzi prirodzene obnoviteľné zdroje, zatiaľ čo plastové lyžičky len zvyšujú problém znečistenia planéty. Drevené príbory sú vynikajúcou alternatívou k plastovým, pretože sú šetrné k prírode a kompostovateľné. Sú tiež prirodzene odolné a vyrobené tak, aby si poradili aj s tvrdým jedlom, bez toho, aby sa ohýbali alebo lámali.
Zákazníci sa čoraz viac zaujímajú o šetrnosť k životnému prostrediu, a preto je pre reštaurácie nevyhnutné urobiť zmenu. Cesta k udržateľnosti vám otvorí dvere k ekologicky uvedomelým spotrebiteľom a pomôže vašej firme znížiť náklady, nielen na obalové materiály.